ハンガリー生まれの農業家ゲルゲイが耕すグルメガーデンGG FARMの旬やハンガリーの食などを綴っています。


by GG FARM
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Dear All,

We are getting close to March now and honestly
this February has been one of the mildest since I came to Japan.
Of course it was coupled with the fact,
that this January was the coldest month within ten years time back.
The precipitation figures are even more frightening,
if we add rain/snow data in our area
for adding together November till February,
we had less precipitation altogether
than the single today`s rainfall (approx 90 mm).
These extreme weather factors messed up my winter plans too,
nothing could be sown as a business usual way.

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But the new challenges do not let the garden
to look bare and empty.
The sowings were done even if it was freezing cold often
and I had to water the seedlings 20-30 times
for becoming independent of me.
Very often the seeds resisted to my calling words
to sprout and decided instead to stay under the warmer ground level.
For example the prolonged germination
of broad beans attracted the field mice to my beds
and had a wonderful crunchy meal of the large bean seeds in the soil.
But life goes on, with the help of new seeds,
I re-planted everything where damage occurred.
We all need food in the spring,
so I ought to be stubborn enough not to stop working all day
for our daily needs!

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Red wines…I just found an interesting research result,
which concludes that red wine has a positive effect
of combating poisonous cell formation already in the stomach
before dissolving into the blood.
Scientists always thought that the mechanisms
of wines should be exclusively studied in the human blood,
which highlighted the red wines positive influence on high blood pressure,
cardiologic problems, diabetes, many sorts of cancer including leukemia.
The research highlights the importance to think
of red wine as part of the meal,
since its mechanism in the stomach can be effective
if food+red wine combination takes place.
The article from the Economist;

http://www.economist.com/node/11662560?story_id=11662560&CFID

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People often think that red wine only suits to red fish or meat.
Of course this really depends what variety of grapes we have
and of course its individual characteristics which a wine can display.

For example I am trying to find those Weninger wines,
which could suit to simple lightly sweetened
and simple flavoured desserts, such as a polenta cake or a rice parfait.
Just think of a gorgeous meal, which just needs a light finish,
obviously an Opera or Mont Blanc will not be the right partner.

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So given these simple cakes I found that Cabernet Sauvigon 2008,
Merlot-Cabernet 2006 and Cabernet Franc 2006 perfectly harmonise
with any of the homemade cakes! The Kekfrankos 2004/7 were better
with biscuits and lemon tart.
Anyway it could be an interesting position of red wines
that could finish off the diner with desserts!
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by gg-farm | 2011-02-28 21:09 | ワイン☆Wine | Comments(0)

春のベジ&ハーブ

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本日より春のベジ&ハーブの紹介を
GG FARM SHOPにてスタートいたしました。

よろしくおねがいいたします。

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立春を過ぎてから、雪ノ下でじっとしていた大地が一斉に動き始めました。
この地で春を迎えるのは6度目になります。

土のコンディションがとても軽やかになり
追肥や耕作など労力が減ったりなどしていることに並行して、
ベジ&ハーブが勝手に育ってくれるようになってきました。

それでも、1月の記録的な寒さや雨量不足には
毎日心配させられて冷や冷やさせられました・・・
蕗の薹が姿を見せ始めると安心のサインです☆

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by gg-farm | 2011-02-27 15:48 | Comments(0)

ベトナム旅行

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今年は3月に大事なイベントを控えているので
ハンガリーへの帰省は断念、、

ベトナム南部のリゾート地、ニャチャンで
プチホリデーを満喫してきました!

魚介類&ベジハーブに加えて、
温泉またはマッサージをセットにした旅を考えていて、
ベジ魂の釜山行きにするか迷ったのですが、

昨年度GG FARMの負け組みになってしまった
レモングラスやカルダモンリーフ、コリアンダーを含む香草を
克服するために!ベトナム行きを選びました。

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ベトナムはこの数年の間著しく経済発展を遂げていて、
工業生産と共に、農業も大切な産業に位置づけられているようです。

70パーセントの人口が農業に従事されていると聞いたので
是非とも田舎へ走り農村を見てまわりたかったのですが、
娘がもし伝染病にかかったら・・
と心配が募り今回は断念しました。

滞在したニャチャンは、
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by gg-farm | 2011-02-25 08:13 | 日々のこと☆Dialy | Comments(0)

菊芋キッシュ

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先日は菊芋キッシュを焼いてみました。
寒い日のオーブン料理は、
おうちが温かくなってほっとしませんか♪

※焼き型(直径20cm)
菊芋・・・200グラムくらい
    (皮を剥くと、卵液の色が黒く変色しません。剥いた皮は、チップスにね。)
卵・・・3個
マッシュルーム・・・あれば
ベーコン(薄切り)・・・2~3枚
にんにく・・・好みで
パセリ(みじん切り)
生クリーム・・・1/4カップ
牛乳・・・1/2カップ
チーズ(とろけるタイプ)
塩・こしょう・・・少々
バター
パイ生地


1.菊芋は皮をむき、1cmくらいにスライスして固めにゆでます。
(やや大きめのほうが、菊芋の食感とお味をお楽しみいただけます)

2.マッシュルーム、ベーコン、をお好みの大きさに切ります。

3.フライパンにバターを熱し、にんにくを入れてよく炒め、
ベーコン、ジャガイモ、きのこの順に加えて炒めます。

4.塩、こしょうして味を調え、パセリを加えてひと混ぜし、火を止めます。
(ベーコンの塩加減に注意して、塩を加えてくださいね)

5.ボウルに卵を割りほぐじ、生クリーム、牛乳、チーズを加えて混ぜ合わせ、
塩、こしょうして味を調えます。

ポイント☆ここで、生の菊芋の皮を剥いたものを、
摩り下ろして混ぜて焼くと、生地にコクが出ます!


6.耐熱皿の内側にバターを塗り、薄く伸ばしたパイ生地を敷き、5を入れて全体に広げます。

7.180℃のオーブンに入れ、30分ほど焼きます。

※オーブンの種類、焼き型の大きさや深さによって
焼ける時間が違うので注意してください。

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ハンガリー人のピアニスト ギュラさん (写真右)たちとの宴会でキッシュが人気でした☆

お知らせです☆ギュラさんがを出版されています。
詳しくはGMアートグレイスさんのHPを音を出して、御覧&御視聴下さい。

ギュラさんのハンガリー料理も、おすすめです!
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by gg-farm | 2011-02-16 17:03 | ベジ料理☆Vegi cooking | Comments(0)
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バレンタインデーの午後は、
真っ白な雪景色になりました。

ガーデンや作業のことをご心配下さって
ご連絡を下さったみなさま、ありがとうございました。

ベジ&ハーブは適度な雪水を吸って
パワーアップしていますので御安心くださいね。
今日15日午後にはガーデンの雪も溶けるでしょう。

19日着でBOXをお待ちのお客様、
雪ノ下で甘くたくましく育ったベジ&ハーブを
楽しみにお待ちくださいませ。

2月18日午後~2月24日までお休みを頂く予定です。
メールなどのお返事は25日以降にさせていただきます。
申し訳ありませんが、よろしくお願いいたします。

GG FARM SHOPは24時間ご利用頂くことが可能です。
ご注文の確定とお返事は25日以降にさせていただきます。
よろしくお願いいたします。
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by gg-farm | 2011-02-15 10:54 | 日々のこと☆Dialy | Comments(0)

オゼイユ

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タデ科ルメクス属
別名:ガーデンソレル
仏名:オゼイユ 
和名:スカンポ・スイバ

今年も2種のオゼイユが姿を見せ始めました。

コレ!と思える味の種に出会うのは一苦労でしたが、
今年はほぼ満足です。

雪水をたくさん吸ってそだったので
今の時期は、
肉質が柔らかく、甘酸っぱい繊細な味がします。

3月後半以降は
ソレル狩りができるほどよく育ちますが、
酸味も強く、少したくましくなります。
ソースやジャムに向き始めます。

ハーブの中でも
古くから栽培されている記録が残っている
オゼイユです。
今ではファッションでサラダの飾りのように使われますが、
特に川魚のソースに使われると
オゼイユ独特の力を発揮します。

オゼイユのあとは、コリアンダー、パセリ、チャービル
チャイブ、ディルなどなどなど・・・♪
スプリングハーブ達がガーデンで一斉に背伸びしはじめます。

ハーブサラダのご準備はいいですか~☆
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by gg-farm | 2011-02-13 09:25 | ベジ料理☆Vegi cooking | Comments(0)

卯年の2月

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今年の春は、
行ったり来たりの歩幅が
なんとも激しいような気がしますね。

「うさぎ年は雪がよく降るねんでー」と
おばあちゃんがストーブにあたりながら
教えてくれましたが、その通りになりそうです・・

昭和50年2月の積雪量も激しくて、
当時のニューボーンベイビーちゃんたちは
寒くないか、風邪をひかないかと
家族をよく心配させたそうです。
(私です・・)

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2月のガーデンは、朝は雪景色でも
日中は陽射しが穏やかで雪が溶け、
ベジ&ハーブ、野草や、
今までのこぼれだねで育ったハーブなどが
日に日に濃い緑色に地を覆ってくれて
楽しくなります。

今のリーフベジは、一年のうちで一番チビですが、
一番甘くてキュートです。

風邪なども今月いっぱいまでピークとか。
うさぎのように雪と仲良く付き合って
冬の青菜をたくさん食べて♪
みなさんも楽しい春をお過ごしくださいね。
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by gg-farm | 2011-02-12 10:58 | 日々のこと☆Dialy | Comments(0)

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Dear All,

What a tepid February it is now here in our area despite the casual snowfalls.
The average temperatures are well above mean
which means the March sowings can be started without any hesitation.
Just think of for example fennel, beets or spring onions.

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This morning we had a picking day and our general could not come
because of snow disruption in the mountains.
There was an amazing variation of vegetables under the snow cover,
which we could harvest without much trouble.
Then I recognised the Asian chive`s young shoots
(Asatsuki Allium schoenoprasum) were poking out from the snow!
What a kind and so long waited sign of the spring,
which warms up the heart of the gardener!
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by gg-farm | 2011-02-11 19:46 | English Dialy | Comments(0)

Weninger new wines Part 2.


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Dear All,

Today finally I could open up the last two ones, the grand wines. Weninger bottles these wines without any filtration (sur-lie), but more interestingly, the wines do not get any physical refinement in the barrels (non-refined) too (also yesterday’s Merlot-Cabernet is also without any cosmetic treatment). Every wine should be bottled with this kind of naturalness, then we could always drink healthy wines! So please do not be surprised if larger amount of deposits will be in the bottle, it is just a sign how naturally undisturbed these wines are!

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Cabernet Franc 2006 (Barrique, Frettner terroir)

A character franc, which has almost nothing sign of any excess of the raw barrels. The tannins are fantastically round, the fragrance is always deep and cool and elegant, of course, wild berries on sequence. The velvety structure is a massaging treat for the throat and keeps this wine in a perfect harmony. If you have a bit of time for decanting, then you will benefit from a very sweet experience, like from a Lowland Single Malt whisky. An absolute pleasure for an after diner.

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Kekfrankos Spern Steiner 2004 (Barrique)

It is also another terroir wine which possesses completely different particularities. It starts with wild herbs like yarrow, plantain and other bitter herbs. This absolute full body in Kekfrankos I have yet to see, although I have tasted a couple of hundreds of Kekfrankos! When I first detected the lavender taste it really shocked me then soon bitter-sour fruits came to dominance like crab apple and cranberries. But of course this is just the overture, because this wine, like a hurricane, pulses out in almost every minute a new note. The aftertaste is just like any good Spern Steiner, is full of bittersweet and salty minerals, but in a huge concentration. After decanting the wine smoothens, but remains a wild player with spiciness. A wine for those who search for the origin of wines.
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by gg-farm | 2011-02-08 14:38 | ワイン☆Wine | Comments(0)

New Weninger wines have arrived!

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Dear All,

We have waited so long for the new latest wines to come from Hungary! Thank you very much all for your unexhausted patience and the presence is here 5 types of red wines which can dramatically change your views about red wines and organic biodynamic wines…and no need for hours of decanting…Let`s see how!


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Cabernet sauvignon 2008 (‘aszok’ Hungarian 500 litres oak barrels)

The youngest candidate is the 2008 Cabernet Sauvignon, a delicately full-bodied cabernet, with the standard fragrances of blueberry, blackcurrant and grassy notes. But within minutes it starts to become cheerfully playful and complex spices appear from cinnamon to rosehips. The full body is well built on the kinder acidity and tannins creating an already enjoyable, pleasing wine for the fruity wine lovers. The aftertaste is medium long (at the moment) with deep sweetness.


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Kekfrankos ‘Balf ‘Balf’ 2007 (‘aszok’ Hungarian 500 litres oak barrels)

This wine was a real puzzle for testing. Somehow every time we smelled the glass or drunk it, this wine showed a completely different face. I would rather call this wine a Mark Rothko multiforms painting. Just like Rothko`s colour blocks, here also the characters do match one after the other: starts with plain oak barrel then sour cherry and very much cherry later…all Kekfrankos signs but in an artistic appearance. The wine is incredibly drinkable and matches to a very wide range of dishes from sea-fish to wild meat (see picture with venison salami from Nagano).


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Merlot-cabernet sauvignon 2006 (aged in used barriques for 2 years)

This is a great wine with great difficulties to give a proper description. This wine being non-filtered and un-refined, is so much alive and powerful that blows up the senses of the beholder! Herbs, spices, fruits and vegetables, many of them appear frequently, the two types of grapes give an unbelievably rich chassis to this wine. The full body and very long finesse with plenty of saltiness are necessary requirements to this wine!
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by gg-farm | 2011-02-05 21:24 | ワイン☆Wine | Comments(0)