ハンガリー生まれの農業家ゲルゲイが耕すグルメガーデンGG FARMの旬やハンガリーの食などを綴っています。


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Oh!Beets!

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おそらく、ギャリが日本ではじめて育てた根野菜は、
ビーツ(Beets)だったと思います。
だから娘がはじめて食べた根野菜はBeetsでした。
おむつが変色して、洗うのが大変だったことは、たのもしい思い出です。

ビーツが苦手だといわれることが辛かったようで、
負けず嫌いな彼は、ビーツを徹底的に研究していました。
ようやく、これかなという土ができて、おそらくこの種かなというものを入手しました。

そして、今期のビーツは、今まで以上の出来だったと思います。
食べるだけの私が言うのもなんですがね。。。
今期ほど、ビーツの感想をここまで頂いたことはなかったなあ~
みなさん、ありがとう。

葉っぱがほっこり芋みたい。
エグミが減りましたね。
皮が薄くなって、食べやすかったです。
茹でただけで味付けなくてよかったよ。
息子が口血まみれになったみたいに、食べてた。
鉄板の上で、2時間かけてホイルに包んだビーツを焼いたら、めちゃくちゃ旨かったですよ。

などなど。

きっとモグラもそう感じたのでしょうか。
いつの間にか、沢山のビーツを、甘いビーツをかじっていました(涙)

悲しいけれど、もぐらが食べる物はいつも甘いか、うまいものなので、
よく育ったビーツ達に拍手!です。

次回は真夏前に収穫予定です。
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by gg-farm | 2009-06-30 16:42 | ベジ料理☆Vegi cooking | Comments(0)

国産ミツバチと夏野菜

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ご縁があって、
今年度から養蜂家の方に国産ミツバチを
世話していただいています。

西洋ミツバチと
国産ミツバチの違いって深いそうですね。

まだ勉強中ですが、
GG FARMには国産ミツバチのほうが、
幸せに暮らして頂けそうな感じです。

夏野菜が花を咲かせ始め、
ミツバチ達が大活躍してくれています。

ハーブの種を自家採取する為に、
花を咲かせているのですが、
そのまわりも
ぶ~~~んっと音が響いています。

もともと花や草が多く、まわりの環境も平和なので、
蜂達がよく遊びに来てくれた畑ですが、
今年は、巣箱を置いていただいたお陰で、
野菜への効果が期待できそうです。

蜂蜜を採るためや、野菜をよく育てるだけのためでなく、
繊細な国産ミツバチの子孫繁栄を援助して、
彼らの環境を見直し、
GG FARMの次のステップを考えるためのよい機会になりそうです。
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by gg-farm | 2009-06-24 11:50 | 日々のこと☆Dialy | Comments(0)
☆2009年度よりGG FARMコレクションのハンガリーワインは、
GG FARM SHOPよりお問い合わせ、ご注文いただいております。
よろしくお願いいたします。

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Dear All,

Finally we received a parcel with full of interesting new wines.
This weekend we spared a bit of time to re-taste each of them
and let me share you here our experience!

As you all know that our wine educational mission dictates us
to seek suitable wines to our veggies and dishes you all
prepare at home or eat in one of those restaurants where
they prepare those veggies. Those wines should demonstrate
straight-forward characters and promote the enjoyment
of complex flavours we can achieve from the blissful marriage
of wines and food.

As you know Hungarian wines all have smashing acidity
and good aging capacities. This is because the Hungarian wine
law still strictly prohibits any sorts of manipulation
of grape juice itself including adding sugar and blending
different vintage wines together. You can see
that the dilution of this prompt law-system has caused
serious troubles in sales in Western Europe
during the last few years. Now in France you can purchase
a rose wine which was simply a mix of red and white.
What an erosion of wines is ahead us!


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Now our rose is a fresh start of the crispy 2008 vintage made
by senior Franz Weninger (father of junior Weninger)
and Attila Gere, another top wine producer in Villany,
South West of Hungary. They have now commenced
an organic system of maintaining the grapes!

The 2008 vintage was after a rainy and cool summer
when the Kekfrankos grape performed this classy raspberry
fragranced player rose. The wine exhibits a red onion skin colour,
which was the same in our rose sparking Kekfrankos as well.
This wine must be well cooled down to 6-8 degrees
then let it slightly warm up in the glass in order to grasp its
strong fruitiness. Within minutes the raspberry still stays
in the glass but some yellow sultanas with traces of lime
and ginger will come forward. This exotic excitement continues
in the mouth, where the rose remains crispy and refreshing
with bitterness of chestnut skin and shows a very long finish
of massive citrus sourness and zesty cinnamon. T
his wine can be a solo fellow in the humid and hot summer afternoons
and evenings, or as a chef friend of us pointed out,
it could be an excellent spoiling guidance for a raw ham snack.
Overall, this bright and deep-favoured rose shows how a rose
should behave, which is still not clear for the Japanese gastronomy yet.

The rose; 91 points

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The second and third wines are from Somlo, a single volcanic hill
standing in the middle of the North Western Plain of Hungary.
The winery, Kreinbacher Birtok, is an exemplary angel winery sitting
on the mysterious volcanic organ pipes of the tip of the hill. T
he hill and winery which I have visited so frequently in the past,
is doing a self sustainable agriculture with ideas of organic and biodynamic concepts. I have visited If you look a similar mountain in Japan,
that could be the Daisen in Tottori.

These wines are always mineral-rich in fragrance and extremely
unbalanced towards acidity being very masculine but extremely
shy and timid in appearance. The classic Somlo wines, all large
Hungarian oak barrel aged and spontaneously fermented
and non-filtered, irrespectively which variety we trial, have proven
to be very difficult to be accepted within the modern consumption
patterns. These wines need to be well aged and decanted
for hours and the same bottle being enjoyed for days…Less and less time
for such wines in the modern rushing world. This is why I love them
and enjoy them in my palate eventually all day around!

Anyway I trust you as being very patent in receiving our veggies
in step by step according to the season (no tomatoes and paprika yet),
you all have also a good deal of effort to wait until these fragile
white wines will open slowly but surely as the Victoria water lily
(Victoria amazonica) does on that special day!

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The second wine is from 2006, called ‘Barat Szikla’
which simply means Monk’s Stone. The Furmint grapes
(Furminto in Japanese) are from a very old plantation
on a plateau which is disclosed by a national forest
of the best Southern position. Please visit the winery
in order to embrace that view from such a place. Simply
I cannot describe it better with words.

The wine has a straw-brown colour with some crystal orange flesh
with heavy oxidation. The fragrance shows the well-known
Tokaj character of Furmint, which is slightly fruity with medlar
and the caramel notes of quince sweets prepared so much
in Spain and elsewhere in rural Europe. The fragrance does change
time to time, it can switch to become bitter herby such as savory
or myrtle. The taste holds the key of this wine.
The acidity of the wine takes another way from the well-established
Tokay dry wines. It proves to be very citric and the lemons remain long
in the mouth with complete crispiness and later with the sweetness
of sun-dried apricots. The wine excels by showing up its fine acidity
at all level with moderate fruitiness which makes this wine
an excellent friend of all sorts of fish meal! But some braver ones
can break barriers and offer it with bitter desserts
which will match this wine’s sourness so smoothly!

The honest; 90 points


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The third wine is a countryside cuvee of 2006, which contains
unusual varieties of local grapes and traditionally made into wine.
The concept is behind this that several varieties grown together
will reduce pest problems in the vineyard plus each vintage
can produce a good yield because different varieties respond
differently to each year’s weather! The colour of this wine has
more sunshine and gold vibration than the previous Furmint’s.
The fragrance is moderate again, with notes of some Asian spices
of ginger and caraway and the sweetness of angelica flower.
The taste is very complex and very changeable and a superb
adventure to be discovered! The flavour shows some ripeness
with horse-skin leather, almonds and walnuts, despite the wine
now is still very young. Another time some lime notes appear heavily
on the tongue due to its dynamic acidity.
Yet another time nuances of some white coffee and nutmeg spoil the flavour.
This wine is a constantly changing creature in the glass,
which I cannot describe easily with my tasting notes. T
he wine should be a solo performer because it is a difficult match
for most dishes.

The naughty; 93 points
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by gg-farm | 2009-06-23 05:32 | ワイン☆Wine | Comments(0)

料理通信

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最近になって、
料理通信7月号のGG FARMの記事を読まれた、
私達をよく知るお客様や、親しい友人から、感想の電話を頂きます。
読んでくださってありがとうございます!

あの記事、いいね!
写真よく写っているね!
ギャリのことよく知ってないと書けないよね~

というコメントを多く頂いているのですが、
実はあの記事、
どなたがライターさんで、写真家だったか
記入されるのを忘れられたそうなんです。

ライターさんは、宗田洋子さん
写真家さんは、大腰和則さん、
編集は船井かおりさんにお世話になりました。
通訳は、連続農業講座でも活躍してくださった
テツさんでした。

宗田さんとは1年前ALBAさんでのあまから手帖の取材時に
お会いしてからのお付き合いで、
畑へも何度かお手伝いに来てくださったことがあり、
お野菜とお野菜が育つ環境に大変興味を持って下さっている方です。

写真家の大腰さんとは、はじめてお会いしましたが、
植物や虫たちの営みの中にすっと馴染まれて、
物だけが浮き彫りになることなく、
畑全体の空気も写真に納めてくださりました。

編集者の船井さんは、
ギャリベジをレストラン様などで何度も食してくださっていたそうで、
出処の背景に深く興味を持ちながら、編集をしてくださりました。

通訳のテツさんとも、長いお付き合いで、
ギャリの哲学仲間で癒しのカウンセラー的存在でもある方です。


その方々のおかげで、
あの2ページに、まっすぐ分かりやすくご紹介頂きました。

ありがとうございました。
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by gg-farm | 2009-06-22 05:37 | 日々のこと☆Dialy | Comments(2)

ヴァイオレッタ


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このそら豆、
なんだか日焼けしすぎたのか、
成長しすぎたのか・・・

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でも空けてびっくり!
ヴァイオレット(すみれ色)と名前が関連しているようです。

味はほっこり甘くてお芋のようでした。


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by gg-farm | 2009-06-21 00:35 | 日々のこと☆Dialy | Comments(0)

夢を叶える

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GG FARMの畑は3箇所ありますが、
すべて地主さんからお借りしています。

農薬や化学肥料、除草剤を使わないでお野菜を育てるとなると、
まわりの農家の方のご理解はもちろん、
地主さんに許可を頂かなくてはならないのが常識です。

私達がこうして、
農業を主とした生活を続けていけるのは、
ご縁があって、地主さん達のご理解があったからこそなのです。

今日麦刈りを行った土地の地主さんは、
戦争真っ只中にお生まれになられたというTさん。
定年退職後から、
農薬、化学肥料、除草剤を一切使わず、
ご両親が残された田んぼでお米や黒豆を育てておられます。

Tさんに、出会ったのはちょうど3年前。
そのおいしい黒豆のルーツをたどって出会いました。

農業を新規ではじめるには、三田だけでなく、
おそらく、どこでも、いろいろなしがらみを制覇し、
封建的な枠に入るのはとても困難なことだと覚悟をしていました。

でも、そんな困難がストレスになるのなら、
育つ野菜やハーブも私達もストレスを抱えるだろうし、
ヨーロッパへ帰るという選択を持ちながら、
農地を探していました。
そんなとき奇跡の手を差し伸べてくださったのが
このTさんでした。

「ああ~いいよ。ここ使う?
ぼくは、そんなふうに頑張る人を応援したい。」

微生物や小動物の多いTさんの健康な田んぼは、
日に日に畑へと変化し、ようやく3年目にした今、
土が自分の手に馴染むようになり、
野菜やハーブが育つようになりました。

そして2年前、
三田に農業水路や水田が出来る前は
麦畑や、サトウキビ畑が広がっていたというのを聞いたギャリは
以前麦を専門として栽培指導や貿易の仕事を行っていたときの
麦魂が目覚めます。

野菜の次は、麦も自分で育ててみたい。
そんな妄想と野望がみるみるうちに膨れ上がっているとき、
Tさんから相談を受けることに。

実はTさんも、麦を、黒豆の裏作で育てたいと思っておられたのでした。
自分が幼い頃にみて育った麦畑をと。

そこで、話はすすみ、麦の栽培へそして、収穫へと夢が叶ったのです。
作業はほとんどTさんがしてくださったので、
夢を叶えていただきました。

昨年度はじめて収穫した麦のほとんどは、
今年育てる種の為に、保存し、
一部は、全粒粉で粉の味を最大限に生かして焼いてくださる
Mさんにテストして頂いたところ、

次は、そのMさんのパンを食されたTさんの夢が膨らみ、
人と人とのつながりとアイデアが深まって・・・・・

先日の麦刈りは、大勢の方かお手伝いいただけた中、
大盛況として終わりました。

さて、麦の味が、気になるところです。
報告は、試食後にいたします。
お楽しみに!
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by gg-farm | 2009-06-16 09:39 | 日々のこと☆Dialy | Comments(0)

シンシアポテト

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はじめまして。
フランス生まれと言われている(←まだ研究中)シンシアポテトです。

香りのある、子どものときにおばあちゃんに料理してもらったような、
ハンガリーのフルーツを食べたときに幸せ感を味わえるような、
おいしいジャガイモの品種を見つけるぞ!と
意気込んだギャリが選んで育てた今年のベストポテトは、
シンシアポテトです。

確かに、ポテトの香りが甘~く、皮も味があります。
オーブンでローズマリーとニンニク、オリーブオイルで焼きましたが、
むしろ、このシンシアポテトだけで焼く方がいいかもしれません。(←まだトライ中)

「うちは、~や、じゃがいも、~なんかは、他からでも買えるんで、
送らないで下さい。」
なんて、言わないで一度食べてみてください。

ミミズやモグラがしっかり働いたふかふかの土で育ったシンシアポテトの
収穫真っ最中です!

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by gg-farm | 2009-06-14 18:01 | 日々のこと☆Dialy | Comments(2)

初夏の青梅

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徳島に住む叔母宅で、青梅がどっさり採れたので、
今年はいろいろ作っています。
(GG FARMの梅は来年あたりには豊作を願っています!)

三河みりんで漬ける梅酒や
奄美島のお砂糖で梅シロップ、
てんさい糖とお酢で梅酢シロップ、
はちみつ漬け、
小梅はカリカリ梅など。

気づけば、こぼれ種で赤紫蘇がいたるところに。
完熟梅で、梅干の準備が整った頃には、
赤紫蘇もぐんと成長しているかな。

今年も真夏は、赤紫蘇ジュースと梅で乗り切るぞ!

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by gg-farm | 2009-06-13 14:26 | 日々のこと☆Dialy | Comments(0)

白い玉ねぎ

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子どもの好奇心は、
ある日突然花を開かせるので驚かされます。
しかも、自らトライしてみたい!!と思って行動するときは、
集中力が深いので、すごい力を潜めているなあと感心します。
もちろん、いたずらをするときも。

例えば、先日は知らない間に、玉ねぎを8本も抜いていました。
こんな感じで(写真↓)

最後の写真は、玉ねぎの皮をキレイに丁寧に剥いているところです。
今週の便で、白い玉ねぎをGETされた方は、
うちのVちゃんにエールを送ってください☆

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by gg-farm | 2009-06-12 22:16 | 日々のこと☆Dialy | Comments(2)

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Dear All,

I hope that all everywhere you have received something from the recent rains. To be clear, since middle of April this was the first proper watering for our garden. These 50 days were very hard for me as a gardener to face with high temperatures and dry conditions, which made the seed sowings and veggie-raising extremely peculiar. I completely transformed my ideas about summer vegetables and I discovered several unusual plants which can stand such weather situation. Anyway, hopefully more rain is on the way!
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I decided last winter to integrate some non-conventional plants to the garden. My primary thought was to enhance the biological diversity of the environment by sowing flower seeds. The first fruits of this effort are coming with the German true chamomile (Matricaria recutita) blossoming beautifully with a combination of Italian parsley (Petroselinum crispum). The chamomile blooms traditionally decorate the Southern Italian salad plates with their pungent bitterness. The dried parsley seed is a highly praised spice of white fish dishes and exotic black chocolate! To spoil our tasting buds I planted bunches of compact and flavoursome Clary sage (Salvia sclarea) and what about some cumin (Cuminum cyminum) fruits?
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I have come to the conclusion that we cannot be good gardeners by only growing vegetables. Being hungry for perfection, a designer must incorporate as many types of herbs, cereals, shrubby and treelike beings as many as possible. For instance at the moment we keep well above 60 species of herbs in the GG gardens, but still many more will must be welcomed!
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Let’s say some words about cereals, too. For instance, the ancient Byzantine gardens were heavily planted with strips of barleys and emmer wheat to protect the vegetables from drying out by the hot wind blow. Inspired by a similar concept I sowed in February an interesting Italian wheat called farro (Triticum dicoccon) which you see on the picture presented. This robust and hardy wheat is one of the oldest staple foods in Europe and Asia. Left side of the wheat bed there grows a beautiful Italian climbing bean, which sets large and yellow scampi-shaped beans. I intersowed this bed with bee-attracting white mustard (Sinapis alba) in order to improve the pollination of the beans. Right side another purple flowering gigantic size Mange tout peas are just setting pods. All three beds grow well above 2 metres tall, so they do not shade each other so much from a technical point of view.
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I have been so much extra-charged transformed by my beloved chefs that my imagination can fly with the speed of a falcon and bring to you the most exotic plant species with a kingdom of turbulent flavours to your tables. My greatest hope is to destroy the baby food trend in the Japanese gastronomy which has been killing the cuisine of this country and to pull out the passion of the people from their wardrobe and let it flame!
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I am sorry that I cannot give a full account of the plants we are helping to grow at the moment, if you are really curious please visit one of our restaurants nearby and have a go!

To wave our farewell to this Sicilian spring let me give you some notes from the English poet Thomas Gray (1716-1771) who did not write much but quality;

Ode On The Spring
Thomas Gray
Lo! where the rosy-bosomed Hours,
Fair Venus' train, appear,
Disclose the long-expecting flowers,
And wake the purple year!
The Attic warbler pours her throat,
Responsive to the cuckoo's note,
The untaught harmony of spring:
While, whisp'ring pleasure as they fly,
Cool Zephyrs thro' the clear blue sky
Their gathered fragrance fling.

Where'er the oak's thick branches stretch
A broader browner shade,
Where'er the rude and moss-grown beech
O'er-canopies the glade,
Beside some water's rushy brink
With me the Muse shall sit, and think
(At ease reclined in rustic state)
How vain the ardour of the Crowd,
How low, how little are the Proud,
How indigent the Great!

Still is the toiling hand of Care;
The panting herds repose:
Yet hark, how through the peopled air
The busy murmur glows!
The insect-youth are on the wing,
Eager to taste the honied spring
And float amid the liquid noon:
Some lightly o'er the current skim,
Some show their gayly-gilded trim
Quick-glancing to the sun.

To Contemplation's sober eye
Such is the race of Man:
And they that creep, and they that fly,
Shall end where they began.
Alike the Busy and the Gay
But flutter thro' life's little day,
In Fortune's varying colours drest:
Brushed by the hand of rough Mischance,
Or chilled by Age, their airy dance
They leave, in dust to rest.

Methinks I hear, in accents low,
The sportive kind reply:
Poor moralist! and what art thou?
A solitary fly!
Thy joys no glittering female meets,
No hive hast thou of hoarded sweets,
No painted plumage to display:
On hasty wings thy youth is flown;
Thy sun is set, thy spring is gone
We frolic while 'tis May.

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by gg-farm | 2009-06-08 13:57 | English Dialy | Comments(0)